Ruimte voor Ontwikkeling

Zweethut Ceremonie

De zweethut is een ronde hut, waarvan het frame gemaakt is van wilgentakken (goed buigbaar) en waar in het midden een rond gat is gegraven, waarin hete stenen hun plek kunnen vinden. Het geraamte wordt afgedekt met wollen dekens, in verschillende lagen. Hierdoor kan de warmte in de hut blijven en is het ook donker. Het roept het gevoel op in een baarmoeder te zijn: donker, vochtig, aards en warm.

Het is een oeroud sjamanistisch ritueel. De vuurmensen bouwen een prachtig vuuraltaar voor ons, waarin de stenen opgewarmd gaan worden. We schenken de stenen aan het vuur met specifieke intenties tijdens de steenceremonie. De zweethutceremonie bestaat uit 4 rondes, in elke ronde staat er een windrichting en thema centraal. De ceremonie volgt dus de richting en de plattegrond van het medicijnwiel. In de hut kun je in stilte zijn, bidden of zingen met elkaar. De begeleider van de hut, de watergieter, geeft de ceremonie vorm en dat zal iedere keer weer iets anders zijn maar er is wel een basisvorm.

Je zult je sterk verbonden met de elementen voelen deze dag en dat is voedend. In de hut zit je op de aarde en heb je contact met de warme stenen. Het brandende vuur neemt een centrale plaats in de ceremonie in. Soms kun je de wind buiten de hut horen waaien. Ook het bewustzijn van je adem, ook om met de warmte om te kunnen gaan, vertegenwoordigt het element lucht. De hut is louterend omdat het je uithoudingsvermogen vergroot. Deze ceremonie verbindt je met Spirit. Je begeleiders, krachtdier, engelen, natuurwezens, voorouders: ze worden uitgenodigd om ons in deze ceremonie nabij te zijn.

Data: Midwinterhut op maandag, 21-12-2020. Thema:” het Noorden, in contact met onze voorouders”. De Lentehut zal zijn op vrijdag, 26-03-21. Thema is “het Oosten, een nieuw begin”. De zomerhut op vrijdag, 28-05-21 heeft als thema: “het Zuiden, het leven vieren” en de herfsthut op vrijdag, 1-10-21 zal het Westen eren, over oogsten en los laten.

Plaats: Terrein “Welkom”, Schapendijk 7, 7255 NK Veldhoek (bij Ruurlo, Achterhoek)

Tijdstip: inloop vanaf 9.30 uur, start om 10 uur. De dag zal tot ongeveer 20 uur duren. We ronden af met een gezamenlijke maaltijd met zelf meegebrachte etenswaren.

Bijdrage: 125 euro.

De hutten zijn zowel voor vrouwen als voor mannen toegankelijk. Zolang de Coronaregels gehanteerd moeten worden is de grote hut toegankelijk voor slechts 5-6 deelnemers. Bij 8-9 belangstellenden wordt er een 2e hut tegelijkertijd begeleid door een collega van mij.

Het is mogelijk de nacht ervoor en-of erna tegen een geringe vergoeding te overnachten in eigen kampeermiddel of op een matras in een gemeenschappelijke slaapruimte.